Entrevista a Glòria Gorchs

Voleu conèixer a la Glòria Gorchs, bibliotecària especialitzada en LIJ.? A més, col·labora redactant crítiques a la revista Faristol, és cofundadora del projecte Nascuts per llegir, destinat a la lectura en la primera infància.  Més enllà d'aquestes dades curriculars, Glòria és una dona que contagia el seu entusiasme per la bona literatura infantil i juvenil, i que a més de fer-ho des de la biblioteca, ho fa des de la redacció de blocs tan bons com "Un xat Botte", o col·laborant en "Llibres al Replà". 

 

 

Bon dia, Glòria! Avui et farem una entrevista per conèixer-te una mica millor a tu i al teu ofici! 

 

• Primer de tot… Ens podries aclarir el motiu pel qual 2015 es considera l’any de les biblioteques?

 

Aquest any es celebra el centenari de l’inici del Pla de biblioteques que va promoure la Mancomunitat de Catalunya.  Va ser un fet molt important perquè en aquell moment es va apostar per la cultura com a motor de desenvolupament del país. I no és gens freqüent!

Es van fer les quatre primeres biblioteques públiques amb la intenció de crear biblioteques a tot Catalunya. També es va fundar l’Escola Superior de Bibliotecàries per formar professionals que vetllessin pel seu bon funcionament.

En aquesta web http://www.anybiblioteques.cat/  podreu trobar més informació detallada. 

 

• En quin moment de la teva vida vas decidir que volies estudiar per ser bibliotecària? Per què vas prendre aquesta decisió?

 

Sempre he estat més de lletres que no pas de ciències i al moment de triar una carrera vaig dubtar entre una filologia o biblioteconomia. Però la veritat és que em seduïa la idea de treballar en una biblioteca. I això que en aquells moments les biblioteques no eren com les d’ara.  

 

• I ara mateix… N’estàs contenta de dedicar-t’hi?

 

Durant la carrera vaig patir una mica i vaig pensar moltes vegades que m’havia equivocat. Crec que en aquell temps molts teníem una idea romàntica de la professió, idealitzant el món del llibre i la lectura. La veritat és que Biblioteconomia és una carrera que té molt de gestió documental, tecnologia, direcció d’equips... No es basa tant en el coneixement humanístic sinó més aviat en la capacitat de cercar informació, organitzar-la i apropar-la als usuaris.  

 

• Normalment, quan parlem de bibliotecaris, ens pensem que també parlem d’amants de la lectura… Creus que realment tot bibliotecari és un gran lector? I en el teu cas, és cert?

 

Aquesta resposta lliga una mica amb l’anterior. Dins l’àmbit de tasques i sortides professionals dels bibliotecaris documentalistes hi ha un ventall molt ampli que no pot abastar una sola persona. No té res a veure la feina del bibliotecari que cataloga el fons d’una facultat d’economia, amb la d’un arxiver d’un museu,  amb la d’un dissenyador de bases de dades científiques o amb el responsable d’una biblioteca escolar...  

En altres països com França els nostres estudis universitaris contemplen especialitzacions: catalogador, bibliotecari expert en música, tecnologia, en infantil, etc. Aquí això no existeix, de manera que a vegades ens toca fer una mica de tot. 

En el meu cas, per exemple, crec que sóc bona dins el què anomenem l’itinerari lector, però en canvi sóc una mica patata en l’itinerari informacional o documental. Llegeixo molta literatura infantil i juvenil i et puc recomanar una novel·la, portar un club de lectura o dissenyar una activitat al voltant d’un autor. Ara bé, quan em demanen que els ajudi a treure un certificat digital o em toca catalogar un curs d’anglès multimèdia, sempre he de demanar ajuda als companys. 

 

• I anem a ser una mica més curiosos… Hem sentit que eres experta en literatura infantil! I això? Que potser no t’agraden les novel•les, els poemes, els còmics (...) “per més grans”?

 

Uf! M’agrada tot! cada dia del món m’entristeix pensar la quantitat de bons llibres que no podré arribar a llegir. La literatura infantil em fascina, tot i que ara ha arribat un punt que sóc una mica esclava de la meva feina. Per estar al dia, per poder seleccionar els millors llibres per a la biblioteca, per a recomanar de cor, per poder trobar el millor llibre per a cada lector, necesito llegir molta literatura infantil i juvenil: novetats i clàssics. I és clar, això se’m menja molt i molt temps i fa que deixi de llegir novel·les d’adults i altres coses com poesia o còmic. 

Necessitem dies de 72 hores!

 

• Hem xafardejat per les xarxes i hem pogut veure que tant a dins de la biblioteca com fora dels teus horaris laborals com a bibliotecària, no pares quieta! Explica’ns una mica de què es tracten totes aquestes activitats i per què les portes a terme!

 

Saps què passa? Que hi ha projectes molt interessants i es fa molt difícil no vincular-se amb altres grups i professionals que treballen al voltant dels infants i la literatura. I jo de seguida m’engresco. 

Ara treballo a la biblioteca Roca Umbert de Granollers, però quan surto, col·laboro amb la Llibreria l’Espolsada de les Franqueses del Vallès. La Fe Fernàndez em va proposar de portar els clubs de lectura infantil i juvenil i és un veritable plaer. 

També col·laboro amb el CLIJCAT, que és el Consell Català de literatura infantil i juvenil. És l’organisme que reuneix autors, il·lustradors, llibreters, editors, bibliotecaris... per a tirar endavant iniciatives de promoció lectora. Crec que és una plataforma ideal i que està fent molt bona feina.

I també ja fa molts anys que formo part del Bib.Botó, que és un grup de treball de Biblioteques infantils i juvenils del COBDC. Aquest grup és molt important per mi perquè a banda d’aprendre molt de l’intercanvi amb altres companys i he fet grans amistats. Totes som apassionades de la LIJ i quan ens reunim som imperables, no podem parar d’inventar i de treballar. 

 

• I ara que s’acosta el Sant Jordi… Recomana’ns alguns llibres! ;)

 

Mira, us recomano aquests tres, que són dels més bonics que he llegit darrerament. Els dos primers perquè són llibres que demostren que els infants són intel•ligents i no cal donar-ho tot mastegat.

El tercer perquè m’agrada molt que hagi retornat el personatge del Flanagan! I el quart perquè m’ha retornat a la meva adolescència! Tan de bo l’hagués pogut llegir a l’institut!

 

- MODIANO, Patrick. Catherine. Il·lustr. Sempé. Blackie Books, 2014

- CANOSA, Oriol. L’illa de les cartes perdudes. Il·lustr. Mercè López. Babulinka, 2014

- MARTÍN, Andreu; RIBERA, Jaume. Els bessons congelats. Fanbooks, 2015

- CHBOSKY, Stephen. Els avantatges de ser un marginat. Sembra llibres, 2015

 

 

Mil gràcies per l’entrevista, Glòria! T’hem pogut conèixer a tu, hem pogut esbrinar més coses sobre els bibliotecaris i per si no fos prou… ens hem endut una bona recomanació! Tot un plaer! A reveure!

 

Ju666, per a la Revista del QL, Maig 2015


Write a comment

Comments: 0